Důkladně propláchněte papírový filtr
Často velmi podceňovaný krok, který ale může kompletně zkazit i tu nejlepší kávu. Filtry dodávané společně s Clever Dripperem jsou poměrně tenké, např. oproti Chemexu, ale stejně je nutné je důkladně propláchnout horkou vodou. Pouze tak se zbavíte nechtěné papírové chuti v šálku
Pokud chcete mít z kávy maximální chuťový požitek, neobejdete se bez kvalitního mlýnku. Předem namletá káva velmi rychle oxiduje a ztrácí tak své aroma i chuť. Doporučujeme se vyvarovat levným čepelovým mlýnkům, které zrnka většinou spálí a navíc melou kávu velice nepravidelně. Pokud nechcete investovat několik tisíc korun do kvalitního elektrického mlýnku s mlecími kameny, poohlédněte se určitě po ručním mlýnku, který na domácí použití poslouží také velmi dobře. A káva vám po vynaložené práci bude chutnat dvojnásobně!
Clever vyžaduje o trochu jemnější namletí než French Press, ale mnohem hrubší než espresso. Výsledná čistá chuť bez známek prašnosti by vám měla posloužit jako vodítko
Rady na závěr
Vždy se nechte řídit hlavně vaší chutí. Pokud vám káva přijde příliš hořká, zkuste ji přístě namlít o trochu hruběji a zvyšte poměr kávy/vody. Pokud má káva v šálku nevýrazné tělo a je příliš "tenká", zkuste opačný postup. Důležité je být v přípravě konzistentní. Pokuste se dodržovat stejnou dobu extrakce, teplotu vody atd.
Pokud vám i při použití kvalitních čerstvě upražených jednodruhových káv přijde chuť nezajímavá a nudná, vyzkoušejte změnit svůj zdroj pitné vody za kupovanou balenou. Kvalita vody je při přípravě kávy velmi často podceňována, přitom šálek kávy je z více než 98% voda.