Důkladně propláchněte filtr
Často velmi podceňovaný krok, který ale může kompletně zkazit i tu nejlepší kávu. Filtry dodávané společně s Chemex jsou velmi tlusté. Vždy je nutné je propláchnout alespoň 300 ml vroucí vody před samotným použitím. Pouze tak se zbavíte nechtěné papírové chuti v šálku
Pokud chcete mít z kávy maximální chuťový požitek, neobejdete se bez kvalitního mlýnku. Předem namletá káva velmi rychle oxiduje a ztrácí tak své aroma i chuť. Doporučujeme se vyvarovat levným čepelovým mlýnkům, které zrnka většinou spálí a navíc melou kávu velice nepravidelně. Pokud nechcete investovat několik tisíc korun do kvalitního elektrického mlýnku s mlecími kameny, poohlédněte se určitě po ručním mlýnku, který na domácí použití poslouží také velmi dobře. A káva vám po vynaložené práci bude chutnat dvojnásobně!
Přiveďte vodu k varu a nechte jí půl minuty odstát. Tak zaručíte, aby teplota klesla na požadovaných 95 °C. Osvědčilo se nám používat nepatrně vyšší teplotu u světlě pražených káv a nižší u těch pražených tmavěji.
Rady na závěr
Vždy se nechte řídit hlavně vaší chutí. Pokud vám káva přijde příliš hořká, zkuste ji přístě namlít o trochu hruběji a zvyšte poměr kávy/vody. Pokud má káva v šálku nevýrazné tělo a je příliš "tenká", zkuste opačný postup. Důležité je být v přípravě konzistentní. Pokuste se dodržovat stejnou dobu extrakce, teplotu vody atd. Aeropress je vhodný k přípravě i těch nejdražších káv právě díky své možnosti kontrolovat všechny faktory ovlivňující výslednou chuť. Po každém umytí plastovou nádobu a gumový píst propláchněte čistou vodou. Vyhněte se mytí jakýchkoliv věcí na přípravu kávy v myčce na nádobí.
Pokud vám i při použití kvalitních čerstvě upražených jednodruhových káv přijde chuť nezajímavá a nudná, vyzkoušejte změnit svůj zdroj pitné vody za kupovanou balenou. Kvalita vody je při přípravě kávy velmi často podceňována, přitom šálek kávy je z více než 98% voda.