Chemex

Hario V60 »

Clever »


Připravte si doma svou výběrovou kávu kvalitně pomocí jednoduchého a stylového Chemexu.


Historie Chemexu

Tento prostý a designově čistý aparát na přípravu kávy je dílem doktora Petera Schlumbohma, který ho přivedl na svět v roce 1940 v USA. Již během tří let si nový vynález vydobyl místo v prestižní kolekci moderního designu MOMA a stal se součástí každé domácnosti.

Čtěte dále »»

Návod k přípravě

Připravili jsme pro vás jednoduchý návod, jak si kávu na Chemexu připravit co možná nejkvalitněji. Za použití čerstvě upražené výběrové kávy tak docílíte mnohem lepšího chuťového zážitku, než na který jste zvyklí z většiny kaváren.

Kde lze Chemex koupit?

V našem internetovém obchodě si můžete Chemex kdykoliv pohodlně objednat. Můžete také navštívit jednu z našich kaváren, kde vám rádi kávu na Chemexu připravíme.

E-shop


Příprava

Úvod

Co budeme potřebovat?

priprava Chemex
Krok 1

Připravte si namletou kávu, horkou vodu a Chemex

priprava Chemex
Krok 2

Důkladně propláchněte filtr

Často velmi podceňovaný krok, který ale může kompletně zkazit i tu nejlepší kávu. Filtry dodávané společně s Chemex jsou velmi tlusté. Vždy je nutné je propláchnout alespoň 300 ml vroucí vody před samotným použitím. Pouze tak se zbavíte nechtěné papírové chuti v šálku

Pokud chcete mít z kávy maximální chuťový požitek, neobejdete se bez kvalitního mlýnku. Předem namletá káva velmi rychle oxiduje a ztrácí tak své aroma i chuť. Doporučujeme se vyvarovat levným čepelovým mlýnkům, které zrnka většinou spálí a navíc melou kávu velice nepravidelně. Pokud nechcete investovat několik tisíc korun do kvalitního elektrického mlýnku s mlecími kameny, poohlédněte se určitě po ručním mlýnku, který na domácí použití poslouží také velmi dobře. A káva vám po vynaložené práci bude chutnat dvojnásobně!

Přiveďte vodu k varu a nechte jí půl minuty odstát. Tak zaručíte, aby teplota klesla na požadovaných 95 °C. Osvědčilo se nám používat nepatrně vyšší teplotu u světlě pražených káv a nižší u těch pražených tmavěji.

Krok 3

Technika nalévání horké vody

priprava Chemex
Rady na závěr

Rady na závěr

Vždy se nechte řídit hlavně vaší chutí. Pokud vám káva přijde příliš hořká, zkuste ji přístě namlít o trochu hruběji a zvyšte poměr kávy/vody. Pokud má káva v šálku nevýrazné tělo a je příliš "tenká", zkuste opačný postup. Důležité je být v přípravě konzistentní. Pokuste se dodržovat stejnou dobu extrakce, teplotu vody atd. Aeropress je vhodný k přípravě i těch nejdražších káv právě díky své možnosti kontrolovat všechny faktory ovlivňující výslednou chuť. Po každém umytí plastovou nádobu a gumový píst propláchněte čistou vodou. Vyhněte se mytí jakýchkoliv věcí na přípravu kávy v myčce na nádobí.

Pokud vám i při použití kvalitních čerstvě upražených jednodruhových káv přijde chuť nezajímavá a nudná, vyzkoušejte změnit svůj zdroj pitné vody za kupovanou balenou. Kvalita vody je při přípravě kávy velmi často podceňována, přitom šálek kávy je z více než 98% voda.

Kam dál?

Kam dál?

  • Video z přípravy Chemexu
  • Stáhněte si naší brožurku o různých přípravách kávy
  • Článek o historii Chemexu
  • Výrobce Chemexu - Chemex Corp.
  • Chemex v galerii MoMa
  • Kavárny, kde si můžete vychutnat kávu z Chemexu
Video


Chcete poznat další alternativní metody přípravy kávy doma?


  • Aeropress

    Aeropress

  • French Press

    French Press

  • Vacuum Pot

    Vacuum Pot

  • Chemex

    Chemex

  • Clever

    Clever

  • Hario V60

    Hario V60


Zajímá vás dobrá káva? Navštivte naše webové stránky www.doubleshot.cz

facebooktwitterflickrvimeoemail
nakupujte na eshopu